« Back to News

Presidentti Tarja Halosella oli näkyvä rooli YK:n luonnonkatastrofien aiheuttamien riskien vähentämistä käsittelevässä maailmankonferenssissa

Suomella oli merkittävä rooli, kun YK:n jäsenvaltiot kokoontuivat Sendaissa 14.‒18.3.2015 käsittelemään luonnonkatastrofien aiheuttamien riskien vähentämistä. Tarja Halonen piti yhden osion pääpuheenvuoron ja toimi myös panelistina. Suurlähettiläs Päivi Kairamo toimi konferenssia valmistelevan komitean puheenjohtajana.

Tuhannet eri organisaatioiden edustajat kokoontuivat Koillis-Japanin suurimpaan kaupunkiin Sendaihin YK:n järjestyksessä kolmanteen YK:n luonnonkatastrofien aiheuttamien riskien vähentämisen maailmankonferenssiin (UN World Conference on Disaster Risk Reduction). Presidentti Tarja Halonen oli paikalla YK:n kutsumana. Hän oli panelistina korkean tason paneelikeskustelussa “Mobilizing Women’s Leadership in Disaster Risk Reduction” ja käytti pääpuheenvuoron kouluturvallisuutta käsittelevässä työryhmässä.

Konferenssin aikana presidentti Halonen vastaanotti erityistunnustuksen YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonilta, joka antoi hänelle kunnianimityksen “UN Global Champion for Disaster Risk Reduction”. Kunnianimitys oli tunnustus Halosen työstä luonnonkatastrofien aiheuttamien riskien vähentämisen parissa. Hän on muun muassa toiminut puheenjohtajana vuonna 2011 järjestetyssä luonnonkatastrofien aiheuttamien riskien vähentämisen toimintaohjelman korkean tason keskusteluissa sekä pääsihteeri Ban Ki-moonin asettamassa korkean tason kestävän kehityksen paneelissa.

Halonen osallistui Sendaissa myös pääministeri Shinzo Aben järjestämälle valtionpäämiesten viralliselle lounaalle, jossa käsiteltiin luonnonkatastrofien aiheuttamien riskien vähentämiseen tähtääviä toimenpiteitä. Lisäksi Halosella oli kahdenvälinen tapaaminen YK:n pääsihteerin luonnonkatastrofien aiheuttamien riskien vähentämisen erityisedustajana toimivan Margareta Wahlströmin kanssa. Vain muutamaa päivää ennen konferenssia Japanissa muistettiin suurta maanjäristystä ja tsunamia, jotka tekivät neljä vuotta aiemmin suurta tuhoa Sendaissa ja Tohokun alueella. Konferenssin jälkeen presidentti Halonen vieraili tuhoalueella tutustuen vedenpuhdistuslaitokseen ja kouluun. Myöhemmin hän vieraili myös Sendai Finland Wellbeing Centerissä ja Kiitos-puistossa, jonne suomalainen Puuha Group lahjoitti muumi-aiheisia puistovälineitä vuoden 2011 tuhojen jälkeen. Ennen matkaamista Sendaihin Halonen osallistui suurlähettiläs Manu Virtamon järjestämälle lounaalle, jossa Japanin eturivin naisvaikuttajat keskustelivat presidentin kanssa naisten yhteiskunnallisen aseman parantamisesta. Aihe on Japanissa hyvin ajankohtainen. Presidentti tapasi matkansa aikana myös prinsessa Takamadon.

Suomen virallista delegaatiota Sendain konferenssissa johti kehityspoliittisen osaston päällikkö Pekka Puustinen. Suomen Geneven pysyvän edustuston suurlähettiläällä Päivi Kairamolla oli konferenssissa merkittävä rooli hänen toimiessaan konferenssia valmistelevan komitean puheenjohtajana.

YK:n luonnonkatastrofien aiheuttamien riskien vähentämisen maailmankonferenssin kotisivu: http://www.wcdrr.org/conference.