« Takaisin uutisiin

Maaperän kestävä viljely ja tuottokyvyn ennallistaminen ovat tehokkain tapa köyhyyden vähentämiseen, korosti presidentti Halonen Cancúnissa, Meksikossa 9.3.2015

Presidentti Tarja Halonen toimii YK:n Aavikoitumissopimuksen hyvän tahdon lähettiläänä. Sopimuksen tieteellinen konferenssi kokoontui 9.-12. maaliskuuta Meksikon Cancúnissa. Konferenssiin osallistui yli 300 tiedemiestä. Presidentti Halonen toimi ensimmäisen istunnon avainpuhujana.

Hyvän tahdon lähettiläänä Halosen keskeisenä viestinä on köyhyyden vähentäminen ja naisten aseman parantaminen. Maailman köyhistä 70 prosenttia on naisia ja esimerkiksi Afrikassa naiset vastaavat 80 prosentista ruuan tuotannosta. Ilmaston muutoksen ja kestämättömän viljelyn sekä laiduntamisen aiheuttama maaperän köyhtyminen tekevät naisten ja näiden perheiden toimeentulon entistä vaikeammaksi. Muuttamalla viljelymenetelmiä tilannetta voidaan parantaa. Kestävä viljely ja maaperän ennallistaminen toimivat myös ilmastonmuutoksen hidastajina, suojelevat lajien monimuotoisuutta ja varastoivat vettä maaperään.

Tiedemiehillä on Halosen mukaan tärkeä tehtävä päätöksentekijöiden, tuottajien ja kuluttajien vakuuttamisessa.

Kokouksen yhteydessä presidentti Halonen tapasi Meksikon korkeimman metsäviranomaisen Jorge Rescala Pérezin, jolla oli myönteisiä kokemuksia metsäalan yhteistyöstä Suomen kanssa. Samoin Halonen kävi keskusteluja Aavikoitumissopimuksen pääsihteeri Monique Barbutin kanssa yhteistyöstä.

Presidentti Halosen puhe 9.3.2015