« Takaisin uutisiin

Pietarissa keskusteltiin kestävästä kehityksestä ja globalisaatiosta – presidentti Tarja Halonen puhujana Pietarissa

Presidentti Halonen vieraili Pietarissa 20.11.–21.11.2017.

Presidentti aloitti matkansa Pietarin Suomi-instituutin luennolla Pietarin pääkonsulaatissa. Luento oli osa instituutin Suomi 100 -juhlavuoden 12 presidenttiä -luentosarjaa, jolla tarkastellaan Suomen itsenäisyyden historiaa maan presidenttien kautta. Luennolla presidentti Halonen käsitteli globalisaatiota, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja kestävää kehitystä 2000-luvulla. Hän nosti luennollaan esille muun muassa yhteisen toiminnan, yhteisten sääntöjen ja luottamuksen kasvavan merkityksen globaalien haasteiden ratkaisussa.

Presidentti Halonen piti puheen myös Pietarin valtionyliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa 21.11.2017. Puheen aiheena oli kestävä kehitys; miten saada aikaan konkreettisia kestävän kehityksen tuloksia. Puheessaan presidentti käsitteli Itämeren tilaa, kestävän kehityksen Agenda2030 -ohjelman tavoitteita sekä yliopistojen ja tutkimuksen roolia kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanossa.

Puheessaan yliopistolla presidentti Halonen nosti Itämeren osalta esiin ympäristöyhteistyön. Kaikki Itämeren rannikkovaltiot ja EU ovat sopineet työstä Itämeren ympäristön parantamiseksi. Rannikkovaltioilla on pitkä perinne Itämeri-yhteistyössä, josta esimerkeiksi presidentti nosti muun muassa Itämeren merellisen ympäristön suojelukomissio HELCOMin sekä Baltic Sea Action -kokoukset vuosina 2010 ja 2013. Yhteistyön ansiosta esimerkiksi Venäjällä on tehty viime aikoina useita parannuksia muun muassa jäteveden käsittelyssä. Työtä on jatkettava ja presidentti Halonen korosti myös yksilöiden mahdollisuuksia vaikuttaa ympäristöön omilla valinnoillaan, muun muassa lihansyöntiä vähentämällä.