« Takaisin uutisiin

Presidentti Halonen ja Liettuan presidentti Grybauskaitė vihkivät Vilnassa Suomis-patsaan 21.5.

Presidentti Halonen vihki 21.5.2015 Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitėn ja Vilnan pormestari Remigijus Šimašiuksen kanssa Suomis-patsaan juhlallisessa seremoniassa. Suomis-patsas sijoittuu Vilnan uuteen, valmistumassa olevaan kaupalliseen keskukseen YIT:n rakentaman toimistorakennuksen eteen Viršuliškių-kujalle. Patsas symbolisoi Suomen ja Liettuan välistä ystävyyttä ja yhteistyötä.

Presidentti Halonen korosti omassa puheenvuorossaan Suomen ja Liettuan välistä ystävyyttä sekä Suomen läsnäoloa viimeisten vuosikymmenien aikana Liettuan nykyaikaistamisessa kohti pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Liettuan presidentti sanoi vastaavasti vihkimistilaisuudessa patsaan kuvaavan unelmoivaa miestä ja yhteistä päämäärää tavoittelevia maita. ”Liettua ja Suomi ovat osa Pohjoismaiden ja Baltian maiden aluetta. Emme ole vain läheisiä naapureita, vaan suhteemme pohjalla on vahvat taloudelliset, poliittiset ja kulttuurilliset siteet. Tämä patsas on ystävyyden ja vahvistuvien henkilösuhteiden symboli maidemme välillä” – Grybauskaitė totesi.

Vilnan pormestari arveli patsaan kiinnostavan kaupunkiin saapuvia suomalaisturisteja ja toivoi, että patsas osaltaan lisäisi myös suomalaisten intoa matkustaa Vilnaan ja Liettuaan.

Presidentti Halonen tapasi myös kahdenkeskisesti presidentti Grybauskaitėn ja tutustui EU:n tasa-arvoinstituuttiin (EIGE) tavaten instituutin koko henkilökunnan mielenkiintoisten keskustelujen merkeissä.