« Takaisin uutisiin

Professori Sachsin verkosto keskusteli vuoden 2015 jälkeisestä kehitysagendasta Pariisissa

Presidentti Halonen osallistui YK:n pääsihteeri Ban-ki Moonin toimeksiannosta perustetun Sustainable Development Solutions Networkin (SDSN) kokoukseen Pariisissa 4.-5.6. SDSN on Columbian yliopiston Earth Instituutin johtajan professori Jeffrey Sachsin vetämä verkosto, jonka tarkoituksena on mobilisoida tutkijoita, tutkimuslaitoksia, kansalaisyhteiskuntaa ja yksityistä sektoria etsimään käytännön ratkaisuja kestävän kehityksen edistämiseksi kansallisella, alueellisella ja globaalilla tasolla. Halonen on verkoston johtoryhmän jäsen.

Pariisin kokouksessa käsiteltiin erityisesti loppusuoralla olevia neuvotteluja vuoden 2015 jälkeisestä kehitysagendasta. Valtioiden päämiesten on määrä sopia huippukokouksessa New Yorkissa syyskuussa uusista kaikkia maailman maita koskevista kestävän kehityksen tavoitteista. Jo sopimuksen aikaansaaminen tulee olemaan merkittävä historiallinen askel, mutta luonnollisesti vielä tärkeämpää on tavoitteiden toimeenpano. Tavoitteet muuttaisivat toteutuessaan maailmaa merkittävästi oikeudenmukaisempaan, tasa-arvoisempaan, hyvinvoivempaan, vauraampaan ja ekologisempaan suuntaan. Halonen totesi Pariisissa, että ”kestävä tulevaisuus on mahdollinen mikäli niin hallitukset, yritysmaailma, kansalaisjärjestöt kuin esimerkiksi kaupungitkin lähtevät muutosprosessiin mukaan. Meillä on globaalisti vaurautta, tieteellistä osaamista ja ratkaisuja olemassa näiden tavoitteiden toimeenpanemiseksi”.

Uuden kehitysagendan onnistumiseen kytkeytyy tiiviisti myös Addis Abebassa heinäkuussa järjestettävä kolmas kehitysrahoituskokous sekä joulukuussa Pariisissa järjestettävä ilmastohuippukokous. SDSN:n Pariisin kokous keskusteli myös näiden kolmen globaalin kehityksen kannalta hyvin merkittävän kokouksen yhteyksistä ja lisäarvosta toisilleen.

Presidentti Halonen osallistui myös kokouksen ohella järjestettyyn SDSN:n nuorisoaloitteen lanseeraustilaisuuteen. Aloitteen on tarkoitus tuoda nuoria mukaan työhön kestävän kehityksen edistämiseksi niin paikallisella kuin kansallisella ja globaalillakin tasolla. Puheessaan Halonen korosti nuorten merkitystä aktiivisina toimijoina ja yhteiskunnan voimavarana: ”nuoret tulevat elämään siinä tulevaisuudessa jota nyt rakennamme – ja heidän on saatava olla mukana sitä rakentamassa”. Halonen muistutti nuoria kuulijoita myös siitä, että heidän on hyvä olla myös vanhempina puolustamassa oikeuksiaan esimerkiksi työelämässä.