« Takaisin uutisiin

WHO:n yleiseurooppalainen terveyden ja kestävän kehityksen komissio on julkaissut loppuraporttinsa

Maailman terveysjärjestön WHO:n koollekutsuma yleiseurooppalainen terveyden ja kestävän kehityksen komissio julkaisi loppuraporttinsa elokuussa. Presidentti Halonen oli komissiossa Suomen edustajana. Komissiota puheenjohti Italian entinen pääministeri ja komissaari Mario Monti.

Komission tehtävänä oli koota parhaita käytäntöjä tavoista, joilla eri maiden terveysjärjestelmät ovat reagoineet COVID-19-pandemiaan, ja antaa suosituksia terveydenhuollon ja sosiaalihuoltojärjestelmien ja näin ollen koko yhteiskunnan kestokyvyn parantamiseksi.

Raportin katsaus pandemiaan on hyvin laaja. Raportin yksi päähuomioita on, että koronaviruspandemia ei ole vaikuttanut vain terveyteen ja hyvinvointiin, sillä on myös ollut laajat vaikutukset muun muassa talouteen ja sosiaaliseen yhtenäisyyteen. Raportissa korostetaan, että poikkihallinnollinen lähestymistapa on tärkeä. Seuraava kriisi on vielä tuntematon, mutta siihen varautumisessa on otettava huomioon terveyden lisäksi ihmisten, ympäristön ja talouden hyvinvointi.

Presidentti Halonen veti komission kahta alaryhmää, jotka keskittyivät tasa-arvoon ja sosiaaliseen kestävyyteen. Raportissa alleviivataan, että jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olleet kärsivät pandemiasta kaikkein eniten. Samoin pandemian sivuvaikutukset naisiin ovat olleet paljon pahemmat kuin miehiin.

Presidentti Halosen lisäksi komissiossa on 18 muuta jäsentä, muun muassa entisiä valtion päämiehiä ja poliitikkoja, terveydenhuollon asiantuntijoita ja talousasiantuntijoita sekä akateemikkoja.  Lisäksi apuna on ollut tieteellinen neuvoa antava ryhmä.

Raportin voit lukea täältä: https://www.euro.who.int/en/health-topics/health-policy/european-programme-of-work/pan-european-commission-on-health-and-sustainable-development/publications/drawing-light-from-the-pandemic-a-new-strategy-for-health-and-sustainable-development-2021