« Takaisin uutisiin

Aavikoitumissopimuksen hyvän tahdon lähettiläs presidentti Halonen Norsunluurannikolla

Presidentti Halonen on YK:n aavikoitumissopimuksen hyvän tahdon lähettiläs. Presidentti on korostanut erityisesti naisten roolia kestävän maatalouden sekä maan kestävän käytön saavuttamisessa.

Presidentti osallistui YK:n kutsusta aavikoitumissopimuksen osapuolikokoukseen 9.-13.5. Abidjanissa, Norsunluurannikolla. Vierailunsa aikana presidentti puhui muun muassa korkean tason Gender Caucus –seminaarissa, sekä maankäyttöön ja ruokaturvaan liittyvässä paneelikeskusteluissa.

Presidentti korosti puheissaan sitä, miten kaikilla ihmisillä on rooli aavikoitumisen ehkäisyssä. Vaikka aavikoitumisen suorat seuraukset näkyvät vain joissakin osissa maapalloa, sen syyt levittyvät paljon laajemmalle. Ilmastonmuutoksella on suora vaikutus aavikoitumiseen. Myös esimerkiksi kulutus- sekä ruokailutottumukset, muusta saastuttavasta toiminnasta puhumattakaan, vaikuttavat ilmastonmuutokseen sekä aavikoituvien alueiden laajentumiseen. Suomenkin päästöillä on laaja vaikutus muuhun maailmaan.

Naisten osallisuudella on todettu olevan valtavan suuri positiivinen vaikutus ilmastotyössä. Naisten osallisuus ei edelleenkään ole itsestäänselvyys ja syrjivät lait, käytännöt sekä asenteet vaikuttavat naisten mahdollisuuksiin ympäri maailman. Esimerkiksi, naiset ovat enemmistö pienmaaviljelijöistä Aasiassa ja Afrikassa. Silti vain 14 % maanomistajista on naisia. Tämä vaikuttaa suoraan naisten taloudelliseen turvaan sekä itsenäisyyteen, ja vähentää naisten mahdollisuutta osallistua päätöksentekoon. Naisten tietotaito ja osaaminen ovat olennainen puuttuva osa kestävämmän maankäytön edistämisessä.