« Takaisin uutisiin

Presidentti vieraili Kap Verdellä ja kampanjoi sukupuoleen perustuvan väkivallan poistamiseksi

Presidentti Tarja Halonen vieraili toukokuun alussa Club de Madridin edustajana Kap Verdellä. Club de Madrid on entisten demokraattisesti valittujen presidenttien ja pääministerien voittoa tavoittelematon järjestö. Se on ollut tukemassa Kap Verdellä sukupuoleen perustuvan väkivallan vastaista kampanjaa.

Kap Verdellä hyväksyttiin jo 11 vuotta sitten lainsäädäntö sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa vastaan. Lainsäädännön toimeenpanossa on kuitenkin ollut haasteita. Kansalaisjärjestöt yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa ovat luoneet toimintasuunnitelman, jonka tarkoitus on edistää lain toimeenpanoa. Club de Madrid on tukenut tämän toimintasuunnitelman valmistelua, yhdessä muun muassa Euroopan Unionin kanssa. Kap Verden vierailulla presidentti Halosen johtama delegaatio esitteli tätä suunnitelmaa tapaamisissa muun muassa Kap Verden presidentin, pääministerin, oikeusministerin, sisäministerin sekä parlamentaarikoiden kanssa.

Sukupuoleen perustuvan väkivallan poistamisessa olennaista on syrjivien rakenteiden sekä väkivallan hyväksyvän kulttuurin muuttaminen. Tiedon lisääminen kaikissa viranomaisissa, jotka ovat väkivallan kanssa tekemisissä, on keskeistä. Tärkeää on myös tarpeellisten palvelujen saatavuus ja saavutettavuus, sekä ajattelutapojen muutos. Ajattelutapoihin voidaan vaikuttaa koulutuksella, mediassa sekä jokapäiväisessä elämässä. Miehillä ja pojilla on tärkeä asema yhteiskunnan syrjivien asenteiden muuttamisessa.