« Takaisin uutisiin

Kestävä kehitys ja tasa-arvo esillä presidentti Tarja Halosen vierailulla Israelissa ja Palestiinassa

Presidentti Tarja Halosen vieraili 27.2—3.3.2023 Israelissa ja Palestiinassa. Vierailulla aiheina olivat kestävä kehitys ja tasa-arvo sekä ihmisoikeudet.

Presidentti Halonen aloitti vierailun Tel Avivissa osallistumalla Suomen suurlähetystön, Kibbutzim College of Educationin sekä ADVA-keskuksen järjestämään seminaariin koskien kestävää tulevaisuutta. Seminaarissa puhui laaja joukko suomalaisia ja israelilaisia asiantuntijoita sekä tutkijoita. Seminaarissa tarkasteltiin hyvinvointiyhteiskunnan eri osa-alueita ja niiden välisiä yhteyksiä sekä pohdittiin tulevaisuuden haasteita. Useat puhujat nostivat esille, että kestävä tulevaisuus vaatii tekoja ja yhteiskunnan uudistamista. Samalla nähtiin tärkeäksi pitää kiinni ja edistää yhteiskunnan kulmakiviä: ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta.

Israelissa presidentti Halonen tapasi myös naisvaikuttajia ja laski seppeleen Israelin entisen presidentin Shimon Peresin haudalle.

Palestiinassa presidentti Haloseen ohjelmaan kuului muun muassa vierailu YK:n pakolaisleirille Betlehemissä sekä Suomen Ramallahin yhteystoimiston ja YK:n naisjärjestö UN Womenin järjestämä keskustelutilaisuus koskien tasa-arvoa ja rauhanrakentamista. Presidentti Halonen tapasi myös Palestiinan varaulkoministeri Amal Jadoun Ramallahissa ja vieraili Yasser Arafat -museossa.

Aida-pakolaisleirillä presidentti tutustui YK:n palestiinalaispakolaisten apujärjestön UNRWA:n toimintaan ja tapasi naisia ja tyttöjä, jotka kertoivat arjestaan ja elämänpiiristään leirillä. Etenkin koulutuksen merkitys nousi esille tapaamisissa. Suomi rahoittaa järjestön perustoimintoja, joissa painottuvat peruskoulutus ja terveydenhuolto.

Suomen yhteystoimiston ja UN Womenin järjestämässä tapahtumassa keskusteltiin Palestiinan poliittisesta ja humanitaarisesta tilanteesta sekä naisten osallistumisesta poliittiseen päätöksentekoon ja rauhanrakentamisprosesseihin. Osallistujat pohtivat muun muassa, kuinka poliittinen tilanne vaikuttaa yhteiskuntaan ja sukupuolten tasa-arvoon Palestiinassa. Presidentti Halonen korosti, että sukupuolten tasa-arvo on ihmisoikeus ja vaikuttavimpia keinoja vaikuttaa yhteiskunnissa.

Presidentti Halosen ja Palestiinan varaulkoministeri Amal Jadoun tapaamisessa käsiteltiin Palestiinan ajankohtaista tilannetta, etenkin väkivallan ja väkivaltaisten yhteenottojen kasvua. Keskustelussa esille nousivat ihmisoikeuksien merkitys ja Suomen tuki kahden valtion tavoitteelle.

Presidentti Halonen matkusti vierailulta YK:n vähiten kehittyneiden maiden konferenssiin Dohaan. Presidentti oli avainpuhuja LDC5-konferenssin pyöreän pöydän keskustelussa, joka käsitteli kansalaisiin ja ihmisoikeuksiin panostamista vähiten kehittyneissä maissa.