« Takaisin uutisiin

Presidentti Halonen käynnisti kansainvälisen väestö- ja kehityskonferenssin korkean tason työryhmän toiminnan

Presidentti Tarja Halonen julkisti yhdessä Mosambikin entisen presidentin Joaquim Chissanon kanssa kansainvälisen väestö- ja kehityskonferenssin korkean tason työryhmän 1. lokakuuta New Yorkissa.

Presidentti Halonen muistutti Ford-säätiön tiloihin kokoontuneelle täydelle yleisölle, että naisten seksuaali- ja lisääntymisoikeudet ovat keskeinen osa kestävää kehitystä. Niille miljoonille naisille ja tytöille, jotka tulevat raskaiksi nuorella iällä, turvautuvat vaarallisiin abortteihin ja kuolevat synnytyksiin, kyse ei ole yksistään ihmisoikeuksista vaan myös ihmisarvosta.

Korkean tason työryhmän jäsenet, joihin kuuluvat muun muassa Tanskan kruununprinsessa Mary, Etiopian terveysministeri Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ford-säätiön puheenjohtaja Luis Ubiñas ja nuorisojohtaja Ishita Chaudhury Intiasta, inspiroivat kuulijakuntaa kertomalla omista kokemuksistaan. Jokainen heistä esitti vahvan sitoumuksensa työryhmän agendan eteenpäin viemiseksi.Työryhmä (International Conference on Population and Development, ICPD) koostuu useista eri maista ja eri alueilta kotoisin olevista vaikuttajista ja asiantuntijoista, joilla on pitkäaikaista kokemusta seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja oikeuksiin liittyvien kysymysten parissa työskentelystä. Työryhmä edistää kansainvälisen väestö- ja kehityskonferenssin tavoitteita ja ajaa seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja oikeuksien sisällyttämistä YK:n kehitysagendalle vuoden 2015 jälkeen.

YK:n väestörahaston (United Nations Population Fund, UNFPA) entinen pääjohtaja Nafis Sadik nimesi väestö- ja kehityskonferenssin tavoitteet tärkeimmäksi ”keskeneräiseksi asiaksi” vuosituhattavoitteiden joukossa.

New Yorkissa järjestettyä tapahtumaa isännöivät Ford-säätiön lisäksi Suomen, Tanskan ja Mosambikin pysyvät edustustot YK:ssa. Myös Suomen kehitysministeri Heidi Hautala osallistui tilaisuuteen.Lisääntymisterveys ja -oikeudet sekä naisten voimaannuttaminen ovat myös keskeisiä tapoja vähentää köyhyyttä ja edistää kehitystä, Chissano totesi. Hän korosti kansainvälisen väestö- ja kehityskonferenssin tavoitteiden olevan aivan yhtä ajankohtaisia nytkuin ne olivat kokouksen järjestämisvuonna. Ford-säätiön puheenjohtaja Ubiñas kertoi, että hänen säätiössään seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistäminen on toiminnan ydinaluetta.

www.unfpa.org/public/icpd