« Takaisin uutisiin

Presidentti Halosen puhe Väinö Lindberg -seminaarissa 11.4.

Puhe Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Romaniasiain neuvottelukunnan Väinö Lindberg -juhlaseminaarissa ”Vaikuttava romanipolitiikka”
11.4.2018

Uskoa itseensä ja olla avoin vuorovaikutukselle

Me ihmiset synnymme tähän maailmaan tasa-arvoisina mutta erilaisina ja sellaisina meidän tulisi saada elää ja kehittyä. Periaatteiden käytännön toteuttaminen on meille kaikille tuttua. Yhdistyneiden kansakuntien Ihmisoikeusjulistus ja -sopimus sekä Suomen oma kansallinen lainsäädäntöä ovat jo vanhaa ja tuttua säännöstöä, mutta silti me valitettavasti päivittäin törmäämme monenlaiseen eriarvoisuuteen ja tietoiseen syrjintään. Onneksi me olemme kuitenkin suomalaisen sisukkaita ja jatkamme työtämme.

Suomessa on aina asunut erilaisia ihmisiä. Historiamme on erilaisten kulttuurien kudelma. Suomen romanit ovat kuuluneet siihen jo yli puolen vuosituhatta. Tämän päivän seminaarissa tarkastellaan historiaa, tätä päivää ja tulevaisuutta. Meitä vanhoja veteraaneja on mukana päivän nimihenkilön Väinö Lindbergin lisäksi koko joukko, mutta on myös nuorta väkeä. Toivon, että päivän anti on hyödyllinen mahdollisia hallintouudistuksia silmällä pitäen, mutta toivon tapaamisen olevan muutenkin kannustava, sillä sitähän me itse kukin tarvitsemme.

Jotkut nimittävät nykyistä värikästä kansainvälispoliittista tilannetta totuudenjälkeiseksi ajaksi. Monissa maissa on tullut muotiin niin värikäs puhuminen, että sillä on vain hennot siteet totuuteen. Se on sääli. Nykyinen voimakkaasti globalisoitunut maailma on tuonut paljon hyvää ihmisille, mutta myös uusia ongelmia. Vaikka talous kasvaa, se ei automaattisesti merkitse lisää työtä ja toimeentuloa ihmisille.

Ihmiset mieltävät ympäri maailmaa – ei vain meillä – että säällinen ihmisarvoinen työ, josta tekijä ja hänen perheensä voi saada kohtuullisen toimeentulon, on taloudellisen itsenäisyyden ja turvallisuuden pohja. Nykyisessä nopeasti muuttuvassa maailmassa hyvätasoinen peruskoulutus on menestyminen vankka pohja, mutta tarvitaan myös mahdollisuutta elinikäiseen oppimiseen.

Romanien koulutus on sekä romanien itsensä että koko yhteiskunnan pitkäaikaisen työn tulos. Romaneihin syrjintä työmarkkinoilla on todella väärin ja tyhmää sekä yksilöä että yhteiskuntaa kohtaan. Nyt kun talous Suomessa menee aikaisempaa paremmin ja tarvitaan lisää työntekijöitä eri aloilla, on otollinen aika toimia. Pidetään esillä romanien työllisyystilanne. Rohkaistaan työnantajia eri tavoin palkkaamaan uusia osaavia työntekijöitä – siis myös romaneja.

Muutosten aikaan saaminen ei ole aina mukavaa työtä, mutta kannustan teitä kaikkia pysymään mukana. On tärkeää kunnioittaa omaa ihmisyyttään ja edustamaansa kulttuuria. Väinö Lindberg kirjoitti 2006 tehtäessä RONKin 50-vuotishistoriaa, että ”tarvitaan tarkkuutta erottaa vaikuttamisen ja kulttuurin sulautumisen vaarat”. Nyt yli kymmenen vuotta myöhemmin kulttuurien kirjo on tullut yhä vahvemmaksi. Yhä useammat ihmiset joutuvat kokoamaan oman kulttuurillisen identiteettinsä useammasta palasta. Kaikissa kulttuureissa on hyviä ja vähemmän kivoja asioita. Kannustan aina – etenkin vähemmistökulttuurien edustajia olemaan avoimia kehitykselle, mutta myös säilyttämään sen minkä on arvokasta.

On aiheellista muistaa myös Jacob Södermanin sanat samassa kirjassa: Ihmiset ovat yksilöitä, edustivat he sitten enemmistöä tai vähemmistöä.

Me suomalaiset olemme saaneet (osin 100-vuotisjuhlallisuuksien vuoksi) kansainvälistä myönteistä huomiota. Meidän ei pitäisi vähätellä sitä, vaan sen kannustamana yrittää vielä enemmän. Tämä koskee myös romaniasioita. Me olemme tehneet monia asioita paremmin kuin monissa muissa maissa. Meidän on syytä kertoa siitä, jotta nämä käytännöt leviäisivät.

Meidän tulee kuitenkin myös hanakasti tarttua jäljellä oleviin epäkohtiin ja tehdä niistä historiaa.

Hyvät ystävät,

meidän tulee oppia käyttämään myös nykyaikaisen yhteiskunnan eri tapoja kertoa tavoitteistamme samoin kuin saavutuksistamme. Voimme myös näin löytää uusia tukijoita ja yhteistyökumppaneita.

Minäkin twiittaan. Tein twiitin äskettäin olleen romanien kansallispäivän iltana. Yli 300 peukutusta.

Toivotan hyvää seminaaripäivää teille kaikille.