« Takaisin uutisiin

Suomi 100 -juhlavuosi käynnistettiin kestävällä kehityksellä ja tasa-arvolla – presidentti Tarja Halosen vierailu Meksikossa

Presidentti Tarja Halosen vierailu 24.-26.1.2017 käynnisti Suomi 100 -juhlavuoden Meksikossa. Vierailulla aiheina olivat ympäristö, kestävä kehitys ja tasa-arvo. Presidentin sanoma oli selvä: luonnonvaroja käytetään yli maapallon kantokyvyn, mutta inhimillisiä voimavaroja alikäytetään. Tulevaisuuden haasteisiin vastaaminen edellyttää, että koko maapallon voimavarat ja potentiaali otetaan käyttöön. Naiset ovat puolet maailman väestöstä ja heidät on otettava täysimääräisesti mukaan kestävään kehitykseen.

Meksikon-vierailunsa presidentti Halonen aloitti osallistumalla Suomen suurlähetystön ja YK:n naisjärjestö UN Womenin järjestämään tilaisuuteen naisjohtajuudesta ja poliittisesta osallistumisesta. Tilaisuuteen oli kutsuttuna kongressiedustajia, viranomaisia, kansainvälisten järjestöjen, kansalaisjärjestöjen sekä yritysmaailman edustajia. Presidentti korosti puheenvuorossaan, että Suomessa sukupuolten välinen tasa-arvo on ollut keskeinen tekijä maan demokratian, mutta myös suomalaisen hyvinvointivaltion rakentamisessa. Järjestöjen ja politiikkojen, jotka ajavat sukupuolten tasa-arvoa, ei kannata olla liian vaatimattomia; vaikka paljon on vielä tehtävää, paljon edistystä on myös saatu aikaan. Näistä saavutuksista kannattaa olla ylpeä, Halonen sanoi.

Presidentti Halonen piti myös juhlapuheen ja osallistui kestävää kehitystä ja tasa-arvoa käsittelevään konferenssiin, jonka suurlähetystö järjesti yhdessä Meksikon tiede- ja teknologianeuvoston (CONACYT), ekologia- ja ilmastonmuutosinstituutin (INECC) sekä Kansainvälisen Luonnonsuojeluliiton (IUCN) kanssa. Seminaarissa puhuvat myös muun muassa Meksikon varaulkoministeri Miguel Ruiz Cabañas, YK:n Meksikon maakoordinaattori Antonio Molpeceres, Sierra Gorda -järjestön johtaja Martha Ruiz Corzo, Inter-American Commision of Women -järjestön pääsihteeri Carmen Moreno, Meksikon kaupungin ympäristöministeri Tanya Müller, Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n neuvonantaja Lorena Aguilar sekä Meksikon kansallisen katastrofien torjuntakeskuksen CENAPREDin pääjohtaja Carlos Valdés.

Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että ilmastonmuutos vaikuttaa eri tavoin naisiin ja miehiin sekä väestöryhmiin riippuen näiden varallisuudesta, iästä ja etnisestä taustasta. Erilaisista vaikutuksista tarvitaan enemmän tieteellistä tietoa, jotka on otettava huomioon ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja ilmastonmuutokseen vastaamisessa sekä luonnonuhkiin varautumisessa.

Presidentti Halonen ehti vierailullaan käväistä myös Frida Kahlon ja Leon Trotskyn museoissa. Trotskyn lapsenlapsi Esteban Volkov esitteli presidentille taloa, jossa hänen isoisänsä aikoinaan murhattiin.

Tieteellisellä tutkimuksella ja koulutuksella on erittäin tärkeä rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa ja katastrofiriskien ennaltaehkäisemisessä. Naisten osallistuminen ei ole ainoastaan tasa-arvokysymys, vaan liittyy myös taloudelliseen kehitykseen – tasa-arvoiset maat ovat myös kilpailukykyisempiä.

Suomi ja Meksiko tekevät tiivisti yhteistyötä ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi kansainvälisillä foorumeilla. YK:n Meksikon maakoordinaattori Antonio Molpeceres kiitti Suomea aktiivisesta työstä ja totesi, että vain Suomi juhlii 100-vuotispäiviään kestävää kehitystä ja tasa-arvoa käsittelevällä tapahtumalla.

Itsenäisyyden satavuotisjuhlinta jatkuu Meksikossa ympäristöteeman ympärillä. Suomen suurlähetystö tulee järjestämään vuoden aikana useita ympäristöaiheisia tilaisuuksia sekä pääkaupungissa että Meksikon eri osavaltioissa.


Teksti: ulkoasiainsihteeri Hanna Gehör