Vauhdilla alkuun – tai ainakin melkein

Vauhdilla alkuun – tai ainakin melkein

Olin asettanut päämääräkseni, että opin tuntemaan paremmin amerikkalaisia ja heidän ajattelutapaansa tulevien kolmen kuukauden aikana. Vastaavasti muut voisivat oppia tuntemaan pohjoismaista hyvinvointiyhteiskunta-ajattelua mukaan lukien käsitystämme sukupuolten tasa-arvosta. Tämä kaikki tietysti virallisemman ohjelman kuten kestävän kehityksen ohella.

Harvardin emäntäni Barbara oli vähän huolestunut jo ensimmäisenä päivänä virallisten tapaamisten jälkeen, että varmasti saisin täyden hyödyn ohjelmasta. Niinpä sitten lyhyen keskustelun jälkeen löysin itseni USA:n terveyspolitiikka käsittelevästä viikon mittaisesta seminaarista. Mukana oli sekä amerikkalaisia kokeneita asiantuntijoita että ympäri maailmaa eri syistä tulleita alan ihmisiä.

Minulle tämä on ollut hyvä tilaisuus oppia tuntemaan täkäläistä terveyspolitiikkaa ja sen historiaa. Samalla se on ollut osa perehdyttämistäni täkäläiseen opetustyyliin, jota tarvitsen omia tulevia tehtäviäni varten.

Terveyspolitiikasta puhuttaessa on suomalaisella ehkä helposti riski omaksua hiukan ylimielinen ja omahyväinen asenne. Osittain ihan oikeista syistä ja osin kansainvälisten asiantuntijoiden kohteliaisuuden vuoksi. Opetus puolestaan on mielestäni jo tämän lyhyen kokemuksen pohjalta ainakin jatko-opiskelijoille laveammin erilaisia mielipiteitä esittelevää kuin mitä meillä vastaavissa tilanteissa tapahtuu. Se johtaa elävään keskusteluun.

Sama dialogimaisuus toistui muuallakin. Olin sekä korkeasti arvostetun Nick Burnsin tiistailounaalla, joka tällä kertaa käsitteli Iranin kanssa käytäviä neuvotteluja ydinenergiasta, että avoimessa yleisöpaneelissa, jonka aiheena oli poliisin käyttäytyminen ja valtaoikeudet.

Harvardin yliopisto haluaa pitää meistä erittäin hyvää huolta. Mutta hekään eivät voi mitään sille, että kaksi lumimyrskyä vajaan viikon sisään – ja kolmannesta varoitus viikonvaihteeksi – on aika paljon. Suomessahan valitetaan suolan käytöstä katujen sulattamiseksi. Kevyttä kamaa verrattuna tähän mannapuuroa muistuttavaan suolan käyttöön! Talvisaappaita onkin sitten pesty ja plankattu olan takaa ja seuraavaksi tulevia on pyydetty täydentämään varastoja erilaisilla kumijalkineilla. Vaihtelun varmistamiseksi sitten mukaan on ehtinyt myös miinus 20 asteen päiviä.

Terveyspolitiikkakaan ei jäänyt ihan teoriaksi. Seminaarin läksiäislounaalla haukkasin sämpylän mukana kulman etuhampaasta. Paikallinen yliopiston terveydenhuoltoyksikkö korjasi sen väliaikaisesti, niin että säilyy sekä purenta että ulkonäkö.

Toinen viikko meneekin sitten Washingtonissa nykyaikaisen demokratian ja sen haasteiden kuten kansainvälisen terrorismin kanssa.