Ortodoksimme toivottavat syntymäpäiväsankarille otsikon mukaisesti armorikkaita vuosia. Sama toive hyvästä pitkästä elämästä sisältyy moniin kulttuureihin. Se on ollut aikaisemmin vain harvojen onnekkaiden kohtalo. Kun se nyt toteutuu, kiitos parantuneen elintason, yhä useamman kohdalla, on siitä tullut myös yhteiskuntaa muuttava tekijä.
Mikään ei säily muutosvaatimuksilta, koska ympäröivä maailma muuttuu. Toisaalta on tärkeää myös huomata, mikä on koettu vuosien mittaan säilyttämisen arvoiseksi. Vanhaan aikaan ihmisen arvostus kasvoi iän mukana, koska kokemus oli yhteiskunnan ja yksilön kannalta arvokasta. Maailman muuttuessa nopeammin se on menettänyt merkitystään, mutta sukupolvien välinen yhteistyö on edelleen tarpeellinen asia.
Yhteistyö onnistuu varmemmin, kun me tunnemme toisemme. Maaltamuuton ja samoin myös kaupunkirakenteen johdosta ihmiset asuvat ikäryhmittäin varsin erillään. Tätä pitäisi välttää, jos haluamme ihmisten jo lapsesta alkaen näkevän ja tuntevan eri-ikäisiä ihmisiä. Silloin he oppisivat eri ikäkausien kuuluvan ihmisen elämään.
Tästä ilmeisesti johtuu harhaluulo vanhojen ihmisten samankaltaisuudesta. Ihmisten erilaiset ominaisuudet kyllä tosiasiassa pikemmin vahvistuvat vuosien mittaan. Keski-ikäisenä ihmisten erilaisuus jää tai jätetään piiloon. Vanhana tarvitaan enemmän toisten apua, jolloin erilaisuus taas tulee esiin koskipa se sitten kieltä, etnistä taustaa, sukupuolista suuntautumista tai vaikkapa vain pienempiäkin kulttuurieroja.
***
Vanhuusköyhyys oli jo melkein hävinnyt yhteiskunnastamme. Nyt se uhkaa tulla takaisin hallituksen suunnittelemien leikkausten myötä. Yksistään vanhusten asumistukeen esitetyt muutokset tulevat vaarantamaan tuhansien eläkeläisten arkisen hyvinvoinnin.
Taloudellinen niukkuus ei ketään ilahduta, mutta vielä pahemmalta vanhoista ihmisistä tuntuu vähättely tai kansantaloudelliseksi taakaksi nimittäminen. Poliitikkoja näyttää yllättäneen eläkeläisten yhteiskunnallinen aktiivisuus. Mittavat mielenosoitukset hallituksen kaavailemia säästötoimenpiteitä vastaan vahvistivat kuitenkin tunnetun totuuden siitä, että ”minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa”.
Ikääntymisen mysteeri tullee säilymään seuraavinakin vuosina keskusteluissa pitkin maailmaa. YK:n väestörahasto UNFPAkin tulee pitämään teemaa lähivuosina esillä, sillä monien maiden väestö ikääntyy, vaikka koko maailman väestö keskimääräisesti nuorentuukin.
Tarja Halonen / Demokraatti 30.10.2015