« Takaisin uutisiin

Presidentti Halonen: Kierrätystalous on kuluttajan, tuottajan ja ympäristön etu

Presidentti Halonen osallistui Suomen palautuspakkaus Oy:n eli Palpan 20-vuotisjuhlaan 1.3.2016. Presidentti piti tilaisuudessa puheen kestävästä kehityksestä. Toisena puhujana tilaisuudessa oli professori Esko Valtaoja.

Ote presidentin puheesta:

Toisin kuin vuosituhattavoitteet kestävä kehitys ei ole pelkästään hallitusten harteilla, vaikka heidän roolinsa on edelleen tärkeä. Kestävään kehitykseen tarvitsemme sekä hallitukset ja julkisen sektorin mutta myös yritysmaailman ja kansalaisjärjestöt mukaan. Vaikka tavoitteiden täytäntöönpanoaika on 15 vuotta, maailman ympäristötilanne ei voi odottaa. Tarvitsemme toimintaa: heti, tässä ja nyt.

Tämän vuoksi minulla on aivan erityinen ilo olla teitä onnittelemassa täällä teitä tänään.  Varhaiset täytäntöön panijat ovat kiitoksen arvoisia oman työnsä vuoksi, mutta myös roolimalleina. Kiertotalous on olennainen osa kestävää kehitystä. Palautuspakkaukset on toimiva idea. Olette osoittaneet sen toimivan käytännössä luonnonvarojen ja ympäristön säästämisessä. Tässä tilaisuudessa olemme myös kuulleet alan tulevaisuuden näkymistä.

Pakkauksien palautusjärjestelmän laajentamisessa on todella suuret mahdollisuudet.  Kierrätys ei merkitse pelkästään säästöjä ihmisen ja ympäristön hyväksi, vaan se on miljardiluokan liiketoimintaa. Suomea pidetään maailman johtavia osaajia biotaloudessa.  Sille profiilille on hyvä rakentaa.

Kuluttajat ovat kiinnostuneita kestävästä kehityksestä. Yritysmaailma on huomannut sen. Alalla on paljon rehtejä, innovatiivisia ihmisiä. Kilpailu markkinoista on kovaa, siksi ei oikeastaan ole yllättävää, että esiintyy myös vilppiä. Huijaukset laatutesteissä oli sitten kyse autoista, niiden renkaista tai tietokoneista kertovat että kuluttajien muuttuneet asenteet tiedetään, mutta niihin ei viitsitä tai pystytä vastaamaan rehellisesti. Ajanmittaa rehellisyys maan perii. Se on yhteistyömme pohja kestävän kehityksen takaamiseksi. Kiitos siitä, että olette mukana.

Kuva: Tuomas Sauliala