« Takaisin uutisiin

Tiedon, koulutuksen ja kulttuurin voimin väkivaltaa ja ääriliikkeitä vastaan

Aleksandrian kirjasto Egyptissä on arabimaiden johtava kulttuurilaitos. Presidentti Tarja Halonen on kirjaston johtokunnan jäsen. Johtokunta kokoontui 18.-19.4.2015 Kairossa ja Aleksandriassa. Erityisavustaja Aira Kalela osallistui kokoukseen Tarja Halosen toimistosta, kun presidentti on vielä huhtikuun Harvardin yliopistossa Bostonissa.

Nimensä mukaisesti Aleksandrian kirjasto ei ole pelkkä kirjasto, vaan se toimii useilla kulttuurin aloilla ja harjoittaa ammatillista koulutusta ja laajaa valistustoimintaa. Merkittävää työtä kirjasto tekee maailman digitaalisen tiedon verkoston arabialaisena ja afrikkalaisena keskuksena.

Kirjastolla on yli kaksituhatvuotiset perinteet, nykyisessä muodossaan se on toiminut vuodesta 2002.

Johtokunnan kokouksen tärkein keskustelu koski sitä, miten tiedon, kasvatuksen ja kulttuurin keinoin voidaan taistella ääriliikkeitä ja terrorismia vastaan. Kirjasto järjesti yhdessä Egyptin ulkoministeriön kanssa tätä koskevan kansainvälisen konferenssin viime tammikuussa ja konferenssin suositukset vietiin Arabiliiton viimeisimmälle kokoukselle. Liiton pääsihteeri onkin myös kirjaston johtokunnan jäsen.

Johtokunta asetti työryhmän selvittämään tätä kysymystä ja valmistelemaan asiaa koskevan työohjelman kirjastolle. Kirjastolla on myös muuta mielenkiintoista toimintaa tämän ja yllä mainitun digitalisoimistyön lisäksi. Kaikkiaan kirjasto  järjesti toimintavuoden aikana yli 1100 tapahtumaa ja  julkaisi 51 teosta. Kirjasto ei ole rakentanut akateemista norsunluutornia, vaan sillä on mm. yli kymmenen sivuosastoa eri puolilla maata, joiden kautta opiskelijat pääsevät yhteyteen kirjaston tietoaarteiden kanssa.

Kirjaston toiminnan merkitystä korostaa se, että johtokunnan puheenjohtajana toimii presidentti Abdel Fattah El Sissi, joka jatkaa tässä tehtävässä edeltäjiensä työtä. Presidentti El Sissi toimi johtokunnan ensimmäisen istunnon puheenjohtajana ja tarjosi kokoukselle työlounaan presidentin palatsissa. Kirjaston  kansainvälistä painoarvoa korostaa myös se, että johtokuntaan kuuluu kymmenkunta entistä presidenttiä tai hallitusten päämiestä, parlamenttien puhemiehiä ja maailman johtavien kirjastojen kuten Ranskan kansalliskirjaston ja Yhdysvaltain kongressin kirjaston entiset johtajat. Arabimaailma ja Afrikka ovat hyvin edustettuina johtokunnassa.

Kirjasto on maailman ikkuna Egyptiin ja Egyptin ikkuna maailmaan.