Olipa viikko

Olipa viikko

YK:n yleiskokouksen avajaisviikko syyskuussa on aina ollut kiireinen – jollen sanoisi kuumentunut. Tänä vuonna viikolle antoi erityisen leimansa tulossa oleva pääsihteerin vaihdos.

Saimme ICPD-työryhmän työn päätökseen.

Saimme ICPD-työryhmän työn päätökseen.

Erovuorossa oleva korealainen pääsihteeri Ban Ki-Moon on toiminut melkoisella menestyksellä kaksi kautta. Hän ei ole ollut edeltäjänsä Kofi Annanin kaltainen voimakkaan karismaattinen johtaja, mutta hiljaisella tyylillään hän esikuntineen on luotsannut vuosituhattavoitteet turvallisesti satamaan ja saanut YK:n jäsenmaat hyväksymään kestävän kehityksen tavoitteet sisältävän Agenda 2030:n ja ilmastosopimuksen. Tämä pääsihteeri näyttää olevan myös tosissaan naisten nostamiseksi tasa-arvoiseen asemaan miesten kanssa.

YK:n naisjärjestö teki pari vuotta sitten oivallisen aloitteen miesten tuen saamiseksi sukupuolten väliselle tasa-arvolle HeforShe-kampanjan avulla. Toimikuntaan valittiin 10 henkilöä liike-elämästä, 10 tiedemaailmasta ja 10 valtioiden tai hallitusten päämiestä, joista yksi on Sauli Niinistö. Suomi isännöi YK:n yleiskokouksen avajaisviikon yhteydessä New Yorkin Modernin taiteen museossa (MoMa) suuren yleisötilaisuuden kampanjan tueksi. Tilaisuus onnistui
hienosti ja presidentti Niinistö sai siinä sivussa myös Suomelle hyvää mainosta.

Presidentit Bachelet ja Kikwete. Toimimme yhdessä Every Woman Every Child -aloitteen puheenjohtajistossa.

Presidentit Bachelet ja Kikwete. Toimimme yhdessä Every Woman Every Child -aloitteen puheenjohtajistossa.

Naiset ja tytöt olivat viikon aikana monella tavoin esillä. Omalta osaltani sain päätökseen seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia vahvistamaan pyrkineen työryhmän. Työn jatkoksi perustettiin kaksi uutta työryhmää: Every Woman Every Child -aloitetta luotsaava ohjausryhmä pääsihteerin suoraan alaisuuteen sekä maailman terveys järjestön WHO:n ja YK:n Ihmisoikeusvaltuutetun yhdessä nimittämä työryhmä pohtimaan samaa asiaa ihmisoikeusnäkökulmasta. Olen molempien puheenjohtajistossa.

Perheväkivalta sekä naisten turvattomuus aseellisissa konflikteissa ja luonnonkatastrofeissa oli monessa esillä. Pakolaisteema yleensä ja jälleen kerran naiset ja tytöt oli keskeisenä teemana suurissa sivutapahtumissa. Saattaa olla, että naisten aseman parantaminen lyö leimansa myös pääsihteerin valintaan. Naisehdokkailla olisi nyt aika hyvä tilaisuus tulla valituksi. Toisena kriteerinä on ollut aluerotaation vuoksi ehdokkaan tuleminen Itä-Euroopasta, josta ei ole tullut
koskaan YK:n pääsihteeriä. Toinen samanlainen alue länsiryhmän puolelta olisi
Australia ja Uusi Seelanti.

Antonio Guterres Sosialistisen Internationaalin kokouksessa New Yorkissa.

Antonio Guterres Sosialistisen Internationaalin kokouksessa New Yorkissa.

Aikaisemmissa pääsihteeriveikkauksissa hyvissä asemissa olivatkin UNDP:n johdossa oleva Uuden-Seelannin entinen pääministeri Helen Clark ja Bulgariasta kotoisin oleva Unescon pääjohtaja Irina Bukova. Turvaneuvoston pitämissä epävirallisissa koeäänestyksissä parhaiten on toistaiseksi sijoittautunut YK:n pakolaisorganisaation nyt jo entinen pääjohtaja Guterres, joka tuli suomalaisille varmaan tutuksi jo ollessaan Portugalin pääministeri. Hänestä laskettiin leikkiä, että tässäkö se sitten paljon puhuttu Itä-Euroopasta kotoisin oleva nainen on. Aivan viimeisimpänä ehdokkaana kisaan on liittynyt bulgarialainen Kristalina Georgieva, joka on yksi EU:n komission varapuheenjohtajista.

 

Pääsihteerin valinta on aina vähän mystinen juttu. Turvaneuvoston pysyvistä jäsenmaista ei valita pääsihteeriä, mutta vastoin näiden vakinaisten jäsenten hyväksyntää ei tie myöskään aukene. Uusien ehdokkaiden ilmestyminen vielä kesken valintaprosessin on ihan mahdollisia, mutta he sopisivat kyllä huonosti vaadittuun aikaisempaa avoimempaan valintamenettelyyn. Ihmeteltävän monta sosialidemokraattia tai lähinnä sinne kallellaan olevaa ehdokasta on esillä. Miten sitten käy, saadaan tietää viimeistään parin kuukauden sisällä.

 

Tarja Halonen / Demokraatti 5.10.