En ole malttanut välillä vähän kehaista, että meillä kyllä pärjättäisiin, koska muuten suuri osa Suomen kuuluisista kouluista joutuisi tämän tästä sulkemaan ovensa.Mutta kyllähän tämä kertoo koruttomasti myös siitä, että arkipäivän turvallisuus on nyky-yhteiskunnassa suuri ja aika vaikeastikin suunniteltava kokonaisuus. Samalla, kun moderni tekniikka periaatteessa antaa mahdollisuuden suunnitella kaiken mahdollisimman tehokkaaksi ja vaivattomaksi, se toisaalta tekee koko järjestelmän kovin herkäksi erilaisille häiriöille.Tänä talvena tapahtunut hakkerointi pankkeihin oli hyvä esimerkki. Lisäksi monet ihmiset ovat tulleet aika avuttomiksi, kun pitäisi varautua itse minkäänlaisiin poikkeamiin perusrutiineista, oli sitten kyse käteisestä rahasta tai elintarvikkeista.

***

Tulevaisuuden kuvioihin tulee kuitenkin kuulumaan jo alkaneen ilmastomuutoksen vuoksi muun muassa erilaisia sään ääri-ilmiöitä ympäri maailmaa. Tämän vuoksi myös YK-järjestöissä on kiinnitetty kasvavaa huomiota kykyyn minimoida sekä taloudellisia vahinkoja että tietysti ennen kaikkea inhimillisiä kärsimyksiä oikeidenkin katastrofien sattuessa.

Moderni tekniikka voi auttaa monessa suhteessa sekä ennakoimaan katastrofeja ja välttämään vaaraa että itse katastrofissa käyttäytymään oikein. Mutta tekniikka yksinään ei auta, vaan tarvitaan taitoa ja tahtoa toimia yhdessä.

Tässä suhteessa Pohjoismaat ovat olleet tavallaan askeleen edellä monia muita maita. Hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen ja sen edelleen kehittäminen edellyttävät juuri samaa: halua ja kykyä toimia yhdessä meidän kaikkien yhteiseksi parhaaksi.

***

Vuosia sitten eräässä YK:n kokouksessa heiluttelin suomalaisen äitiyspakkauksen potkuhousuja. Neuvolajärjestelmä äitiyspakkauksineen on oiva esimerkki lapsiperheen turvalliseen arkeen liittyvistä asioista. Ensimmäisellä vastaanottotunnillani kaksi nuorta opiskelijaa kyseli suomalaiseen äitiyspakkaukseen liittyviä tutkimuksia. He olivat tehneet hyvin kotitehtävänsä; Kansaneläkelaitoksen englanninkieliset sivut olivat tulleet jo tutuiksi.

Puolisoni oli juuri ollut käymässä täälläpäin ja olimme ehtineet onneksi keskustella myös tutkijoiden etukäteen lähettämistä kysymyksistä. Toivottavasti sain autettua riittävästi, sillä näiden nuorten naisten tavoitteena olivat paitsi omat tutkinnot ja väitöskirjat, niin myös eri maiden hallitusten vakuuttaminen suomalaisen äitiyshuollon erinomaisuudesta ja kannustaminen sen käyttöönottoon.

Suomi näyttää olevan opiskelijoille ja tutkijoille mielenkiintoinen maa monestakin syystä. Kansainvälisessä politiikassa geopoliittinen asemamme herättää kysymyksiä, mutta kyllä sittenkin ylitse muiden näyttää kiinnostavan tasa-arvo eri muodoissaan, oli sitten kyseessä koulutus, terveydenhuolto tai vaikkapa sitten tämä naisten asema.

Terveydenhuolto on ollut täälläkin kovasti esillä presidentti Obaman ajaman terveydenhuoltouudistuksen takia. Yliopistolla tulee olemaan lähiaikoina erityinen julkisten palvelujen viikko, jolloin asiaa sekä esitellään seminaareissa että opiskelijat ottavat osaa myös käytännön työhön.

Tulevissa vaalikeskusteluissa kannattaa sen soten lisäksi puolustaa laajemmaltikin julkisten palvelujen tuomaa arjen turvaa.

 

Tarja Halonen / Demokraatti 27.2.2015